L-carnitinta i CoQ10

L-carnitinta i CoQ10

L-carnitina

Són nombroses les persones que coneixen la L-carnitina com un dels suplements que formen part del grup anomenat “cremadors de greix” o “fat-burners”. També entre els esportistes s’utilitza aquest complement per augmentar la resistència. Però existeixen moltes altres propietats nutricionals que comentem al llarg d’aquest article.

 

Què és la carnitina

La carnitina és un nutrient (una amina quaternària -3-hidroxi-4 àcid butíric trimetilamoni) que es sintetitza en l’organisme de manera natural principalment en fetge, ronyons i cervell. Aquest compost endogen es forma a partir de dos aminoàcids, lisina i metionia, i participa com a intermediari en moltes reaccions del metabolisme de l’organisme. Per a la correcta síntesi de la carnitina és necessària la presència de ferro, àcid ascòrbic (vitamina C), niacina i vitamina B6.

La funció fonamental de la carnitina és la de generar energia per a la cèl·lula. És un element clau per dur a terme la correcta oxidació dels àcids grassos a la mitocòndria, facilitant la síntesi d’ATP (adenosintrifosfato), la moneda d’intercanvi energètic. Quan s’origina un estat carencial de carnitna s’entorpeix el correcte metabolisme dels lípids. La L-carnitina, actua com un vehicle, transportant els àcids grassos cap a l’interior de la cèl·lula perquè aquesta els pugui utilitzar per obtenir energia i mantenir la seva estructura en bon estat.

 Aplicacions en l’esport

S’utilitza com a substància ergogènica (que proporciona energia) i complement nutricional per a persones que realitzen esport. Millora l’entrenament en persones que realitzen esport. S’ha observat que les persones que realitzen esport i prenen un complement de L-carnitina augmenten el subministrament d’energia cap al múscul ja que augmenta el flux sanguini cap a aquesta zona.

A més, la suplementació en L-carnitina millora l’oxigenació dels teixits i disminueix els nivells d’àcid làctic.

Pèrdua de pes

La L-carnitina afavoreix la mobilització dels dipòsits de greix per utilitzar-los com a font d’energia per a les nostres cèl·lules. Una suplementación de L-carnitina juntament amb el seguiment d’una dieta personalitzada i baixa en calories afavorirà la pèrdua de pes en aquelles persones que ho requereixin.

Malalties cardiovasculars

La suplementación amb L-carnitina afavoreix el mecanisme contràctil de les cèl·lules musculars cardíaques. Exerceix un efecte vasodilatador i antioxidant. Una suplementación de L-carnitina pot reduir algunes complicacions i dolències com la malaltia arterial coronària i la neuropatia diabètica.

S’ha vist que prendre una suplementación de L-carnitina exerceix efectes beneficiosos sobre la funció cardíaca, prevenint l’acumulo de substàncies tòxiques.

Colesterol i triglicèrids

El suplement de L-carnitina s’ha utilitzat per millorar les dislipidèmies. Actua com a cofactor en l’oxigenació dels àcids grassos de cadena llarga, augmentant la utilització dels triglicèrids per al proveïment d’energia.

Fonts alimentàries

Els aliments rics en carnitina són: carn (sobretot vermella), llet i derivats, llevat de cervesa, cacauets, coliflor, germen de blat.

Coenzim Q10

També s’anomena ubiquinona (“ubicuo” que significa que està present en totes les cèl·lules del nostre organisme i “quinona” que significa substància bioquímica capaç de produir energia). El coenzim Q10 és un component essencial de la mitocòndria (la fàbrica de la cèl·lula) ja que realitza un paper fonamental en la producció d’energia. Amb l’edat la quantitat de coenzimaQ10 de l’organisme disminueix i s’ha de complementar a través de la dieta.

Aplicacions en l’esport

El coenzim Q10 evita el cansament i la fatiga crònica ja que participa en la producció d’energia en les cèl·lules de l’organisme. Ajuda a mantenir el rendiment dels atletes. Al mateix temps té un important paper antioxidant ajudant a neutralitzar l’excés de radicals lliures derivats de l’esport intens.

També s’ha vist que millora la capacitat fisiològica d’utilització d’oxigen i millora la capacitat física de l’esportista.

Actua sinèrgicament amb la L-carnitina.

Malalties cardíaques

La carència de coenzim Q10 és habitual en les persones que presenten malalties cardíaques. S’ha vist que la suplementació de coenzim Q10 no substitueix els medicaments però sí permet reduir la dosificació d’aquests.

En el cas de la hipertensió també és un factor important en el desenvolupament de malalties coronàries. La suplementació amb coenzim Q10 s’ha vist que exerceix efectes positius en la reducció de la hipertensió.

La quantitat més important de coenzim Q10 es troba en el teixit del cor, per aquest motiu, se l’ha associat al tractament d’angina de pit, malalties coronàries valvulars, trombosis arterials coronàries, infart de miocardi i hipertensió.

Sistema immunitari

El coenzim Q10 juga un paper fonamental en l’efectivitat del sistema defensiu de l’organisme així com també en el procés d’envelliment.

Afeccions periodontals

S’ha vist que la suplementació amb coenzim Q10 millora el teixit de les genives i evita el sagnat d’aquestes.

Fonts alimentàries

Entre les fonts naturals riques en aquesta substància trobem: els fruits secs, les sardines, el salmó i les verdures com el bròquil i els espinacs.

Resumin L-carnitina

–          converteix l’energia dels lípids en la forma d’energia que utilitzen les cèl·lules.

–          Protegeix la salut cardiovascular.

–          Ajuda a millorar els nivells de colesterol i triglicèrids.

–          Útil en programes de pèrdua de pes.

Resumint CoQ10

–          converteix l’energia dels hidrats de carboni i dels lípids en la forma d’energia que utilitzen les cèl·lules

–          Té acció antioxidant protegint les cèl·lules, teixits i òrgans davant els efectes perjudicials dels radicals lliures.

–          Ajuda a normalitzar els nivells de pressió arterial alta.

–          Millora els casos de genives sagnants.

–          Millora el rendiment atlètic.

–          Accelera la recuperació del múscul després de l’entrenament.

–          Millora la funció inmunitària.

–          Té una acció protectora davant les malalties cardiovasculars.

Referències bibliogràfiques L-Carnitina
01. Marconi C, Sassi G, Carpinelli A, Cerretelli P. Effects of L-carnitine loading on the aerobic and anaerobic performance of endurance athletes. Eur J Appl Physiol Occup Physiol. 1985;54(2):131-135. (PubMed)
02. Dragan GI, Vasiliu A, Georgescu E, Dumas I. Studies concerning chronic and acute effects of L-carnitine on some biological parameters in elite athletes. Physiologie. 1987;24(1):23-28. (PubMed)
03. Vecchiet L, Di Lisa F, Pieralisi G, et al. Influence of L-carnitine administration on maximal physical exercise. Eur J Appl Physiol Occup Physiol. 1990;61(5-6):486-490. (PubMed)
04. Siliprandi N, Di Lisa F, Pieralisi G, et al. Metabolic changes induced by maximal exercise in human subjects following L-carnitine administration. Biochim Biophys Acta. 1990;1034(1):17-21. (PubMed)
05. Brass EP. Supplemental carnitine and exercise. Am J Clin Nutr. 2000;72(2 Suppl):618S-623S. (PubMed)
06. Brass EP, Hoppel CL, Hiatt WR. Effect of intravenous L-carnitine on carnitine homeostasis and fuel metabolism during exercise in humans. Clin Pharmacol Ther. 1994;55(6):681-692. (PubMed)
07. Trappe SW, Costill DL, Goodpaster B, Vukovich MD, Fink WJ. The effects of L-carnitine supplementation on performance during interval swimming. Int J Sports Med. 1994;15(4):181-185. (PubMed)
08. Vukovich MD, Costill DL, Fink WJ. Carnitine supplementation: effect on muscle carnitine and glycogen content during exercise. Med Sci Sports Exerc. 1994;26(9):1122-1129. (PubMed)
Referències bibliogràfiques CoQ10
1. Ernster L, Dallner G. Biochemical, physiological and medical aspects of ubiquinone function. Biochim Biophys Acta. 1995;1271(1):195-204. (PubMed)
2. Crane FL. Biochemical functions of coenzyme Q10. J Am Coll Nutr. 2001;20(6):591-598. (PubMed)
3. Nohl H, Gille L. The role of coenzyme Q in lysosomes. In: Kagan VEQ, P. J. (ed). Coenzyme Q: Molecular Mechanisms in Health and Disease. Boca Raton: CRC Press; 2001:99-106.
4. Thomas SR, Stocker R. Mechanisms of antioxidant action of ubiquinol-10 for low-density lipoprotein. In: Kagan VE, Quinn PJ,eds. Coenzyme Q: Molecular Mechanisms in Health and Disease. Boca Raton: CRC Press; 2001:131-150.
5. Kagan VE, Fabisak JP, Tyurina YY. Independent and concerted antioxidant functions of coenzyme Q. In: Kagan VE, Quinn PJ,eds. Coenzyme Q: Molecular Mechanisms in Health and Disease. Boca Raton: CRC Press; 2001:119-130.
6. Willis R, Anthony M, Sun L, Honse Y, Qiao G. Clinical implications of the correlation between coenzyme Q10 and vitamin B6 status. Biofactors. 1999;9(2-4):359-363. (PubMed)
7. Overvad K, Diamant B, Holm L, Holmer G, Mortensen SA, Stender S. Coenzyme Q10 in health and disease. Eur J Clin Nutr. 1999;53(10):764-770. (PubMed)
08. Mohr D, Bowry VW, Stocker R. Dietary supplementation with coenzyme Q10 results in increased levels of ubiquinol-10 within circulating lipoproteins and increased resistance of human low-density lipoprotein to the initiation of lipid peroxidation. Biochim Biophys Acta. 1992;1126(3):247-254. (PubMed)
09. Singh RB, Niaz MA, Kumar A, Sindberg CD, Moesgaard S, Littarru GP. Effect on absorption and oxidative stress of different oral Coenzyme Q10 dosages and intake strategy in healthy men. Biofactors. 2005;25(1-4):219-224. (PubMed)
10. Zhang Y, Aberg F, Appelkvist EL, Dallner G, Ernster L. Uptake of dietary coenzyme Q supplement is limited in rats. J Nutr. 1995;125(3):446-453. (PubMed)

Article publicat a corredors.cat