l’espirulina. Gran suplement natural per a l’esportista de fons

l’espirulina. Gran suplement natural per a l’esportista de fons

 Consumida per les antigues civilitzacions asteques i maies, aquesta alga blau verdosa d’aigua dolça presenta excel·lents qualitats nutricionals per als esportistes de fons.
 

Què és l’espirulina?

“Espirulina” és el nom botànic d’una alga blau-verdosa la longitud de la qual no supera el mig mil·límetre. El seu nom deriva del llatí i significa “petita espiral” fent clara referència a la seva forma en espiral. Figura entre les formes de vida més antigues del planeta, si bé fa més de 3,5 milions d’anys que es troba en el món.

L’espirulina no és una alga marina, neix en aigües fortament alcalines (pH:9-11), tals com el llac Txad d’Àfrica i el llac Txecoco, de Mèxic. Actualment, es cultiva en zones subtropicals com a Hawai, Califòrnia, Tailàndia, Taiwàn, China i la Índia.

Per què va tant bé l’espirulina?

El seu contingut nutricional proporciona una gran font de nutrients essencials necessaris per l’òptim rendiment atlètic. Proporciona més de 60 ingredients actius.

Destaca el seu elevat contingut en proteïna d’alta qualitat (conté entre un 60-80%); és a dir conté tots els aminoàcids essencials. És la font de proteïna vegetal més important coneguda fins ara.

Conté totes les vitamines del grup B, inclús la vitamina B12, vitamina difícil de trobar en el regne vegetal. La seva riquesa en vitamines del grup B afavoreix una bona nutrició del sistema nerviós millorant l’adaptació a l’estrés tant físic com mental.

És excepcionalment rica en vitamina E, nutrient fonamental per la millora del rendiment mental i físic, al mateix temps que ajuda a augmentar l’energia i la vitalitat de tot esportista.

Entre les propietats de l’espirulina que tot esportista es bon beneficiar destaca la millora en el rendiment físic i en la recuperació de la musculatura després de l’exercici. Això és degut gràcies a la seva riquesa en proteïna d’alta qualitat (d’alt valor biològic) ja que conté tots els aminoàcids essencials el que li proporciona un efecte regenerador de la musculatura.

 

A més, aquest suplement d’origen natural destaca pel seu elevat contingut en clorofil·la,  substància que neteja l’organisme i aporta energia gràcies a què afavoreix la formació de glòbuls vermells i purifica la sang. Com que la clorofil·la és una substància que presenta una gran similitud a la hemoglobina, l’espirulina és especialment indicada per aquelles persones que tendeixen a presentar anèmia.

Una altra qualitat que proporciona l’espirulina és la seva capacitat per enfortir el sistema inmunitari. Tots sabem que un excés d’entrenament pot conduir la davallada de les defenses de l’organisme. La suplementació amb espirulina conjuntament amb una dieta equilibrada afavoreix el manteniment d’una bona resposta defensiva.

El triple efecte de l’espirulina

El nostre organisme acumula substàncies tòxiques provinents de la mala alimentació, la falta o excés d’exercici físic, el tabac, l’alcohol i l’estrès. Aquesta acumulació produeix, en el nostre cos, una sensació d’esgotament, desgast, fatiga i apatia. La suplementació amb espirulina ajuda a sentir-se millor perquè actua a tres nivells:

1- Purifica: estimula l’eliminació de substàncies tòxiques de l’organisme i purifica i neteja la sang.

2- Restableix: ajuda a combatre les possibles carències alimentàries i estimula el metabolisme. La condició física millora i la recuperació desprès de fer esport és més eficient.

3- Reforça: millora la resistència i activa el sistema de defenses natural del propi organisme. Millora la resposta al estrès diari i la fortalesa interior.

El nostre cos, a l’igual que el manteniment del nostre cotxe, necessita estar ben cuidat. Perquè el nostre cotxe funcioni correctament és necessari realitzar un bon manteniment: netejar el motor, arregla les bugies, canviar l’oli… Tots aquests canvis ajudaran a que el nostre vehicle funcioni molt millor, mantenint el mateix motor. L’espirulina actua sobre el nostre organisme de la mateixa manera que el bon manteniment del nostre cotxe; amb el mateix “motor” ens fa sentir millor.

L’espirulina és un suplement natural recomanat per:

A totes les persones que busquen depurar l’organisme després de festes o després d’un període d’excessos.

A les persones que volen arribar al seu pes ideal sense perdre la seva massa muscular.

Als esportistes amb tendència a presentar anèmia

Als esportistes que busquen millorar la recuperació desprès de l’esport. L’espirulina ajuda a seguir un bon pla d’entrenament i amb èxit.

Als esportistes que segueixen una dieta vegetariana o vegana.

Als esportistes durant l’època d’entrenament

.

L’espirulina i la millora del rendiment esportiu – alguns estudis científics

Tot i que els beneficis de l’espirulina sobre la salut de l’organisme són cada vegada més coneguts encara es desconeix quins altres efectes beneficiosos pot reportar en la millora atlètica ja que avui per avui està encara poc estudiada. Investigadors de taiwan van avaluar l’efecte d’una suplementació amb espirulina durant 3 setmanes en persones no entrenades. Moltes de les observacions van anar a favor de les qualitats de l’espirulina sobre la millora del rendiment esportiu.  Es va poder observar que la millora del rendiment i l’augment de la prevenció de lesió sobre els músculs esquelètics es devia a la suplementació amb espirulina.

Un altre estudi va avaluar l’efecte de l’espirulina sobre setze estudiants no entrenats que van complementar la seva dieta habitual amb espirulina. Abans i desprès de la suplementació van ser sotmesos a un test d’esforç seguit d’una analítica de sang. Un grup placebo va ser conduit al mateix protocol, reemplaçant l’espirulina per proteïna de soja. Els resultats van ser els esperats pels investigadors. El temps mitjà del grup que va prendre espirulina que va passar sobre el test de la prova d’esforç va ser de 11min 53s abans de la suplementació a 12 minuts 45 segons desprès de les 3 setmanes. En canvi, el grup placebo no es va observar cap millora significativa.

L’exàmen de paràmetres fisiològics encara és més interessant. Si l’evolució de la taxa de creatinkinasa (CK, enzim l’augment del qual està lligat a la destrucció muscular) no és pas significativa, ho és significativament pel que fa a la superoxido dismutasa (o SOD, proteïna amb activitat enzimàtica que intervé en la defensa contra els radicals lliures), la glutation peroxidasa (o GPx que neutralitza l’aigua oxigenada i redueix els àcids grassos impedint per exemple, el dany de les membranes cel·lulars) o el lactat (o també anomenat LA, àcid làctic). Tot i no ser representativa l’evolució de la taxa de CK, representativa es veu una disminució (28,77%) pel grup que va prendre espirulina i un augment (33,88%) pel grup placebo. Les observacions d’aquest estudi conclouen la utilitat de l’espirulina en la protecció dels músculs esquelètics.

 

L’espirulina és un aliment natural que presenta efectes beneficiosos sobre l’exercici físic. Ajuda a disminuir els efectes secundaris i la dependència de substàncies de síntesis.

 

 

Referències Bibliogràfiques

 Preventive effects of Spirulina platensis on skeletal muscle damage under exercise-induced oxidative stress. H-K Lu, CC Hsieh, J-J Hsu, Y-K Yang, H-N Chou. Eur J Appl Physiol. 2006 ; 98:220-226.

 http://www.ultrafondus.net/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=31&Itemid=100021&lang=fr

Ciferri, O. Spirulina, the edible microorganism, Microbiological Review, Dec 1983.

 Falquet, J. Spiruline, aspects nutritionnels, Antenna Technology, Mai 1996.

Article publicat a corredors.cat