Protegeix la vista

Protegeix la vista

Aquest tresor l’hem de conservar molt bé, ja que no només el pas dels anys pot danyar la salut ocular, els nostres hàbits quotidians també poden ser els principals causants de la deterioració de la nostra vista. Hem de tenir en compte que els ulls estan sotmesos diàriament a molts estímuls que els poden sobrecarregar, com ara passar llargues hores davant de l’ordinador o del televisor, l’excés de sol o la mateixa llum artificial, el tabac, la contaminació ambiental, l’alcohol i també una mala alimentació. De fet, la majoria de problemes oculars solen gestar-se en l’adolescència; es desenvolupen lentament al llarg dels anys, molt abans que apareguin els primers símptomes.

Els nutrients que es concentren als ulls

Als ulls es concentren nutrients i antioxidants fonamentals per veure-hi correctament. Per tant, la dieta juga un paper clau en el manteniment de la salut de la vista. Els principals nutrients que hem de tenir en compte per a la salut ocular són els antioxidants, els àcids grassos essencials i el col·lagen, principalment.

Antioxidants: protecció davant l’excés de radicals lliures

Tothom coneix els efectes positius en la salut ocular que tenen les pastanagues, excel·lents aliments rics en betacarotè, nutrient que l’organisme transforma en vitamina A, antioxidant essencial per protegir la vista. Però el betacarotè també es troba present en molts altres aliments com la carbassa, el moniato i, en general, a totes les hortalisses ataronjades. En complementació alimentosa trobem càpsules riques en betacarotè que provenen de l’alga Dunalliela salinao també el conegut pol·len, que s’acostuma a presentar granulat. Però a part del betacarotè, els nostres ulls necessiten aliments rics en luteïna i zeaxantina –presents en les fruites i hortalisses–, dos pigments antioxidants de color groc que es troben en altes concentracions a la retina i que ens permeten tenir la visió aguda. Les antocianines són fitonutrients fonamentals que afavoreixen la microcirculació i són necessaris per a la protecció de la retina. Bones fonts d’antocianines són els nabius i les móres.

DHA, àcid gras de la família omega-3: imprescindible per evitar processos degeneratius oculars

Però, a més d’aquests nutrients, hem de destacar l’acció que tenen els àcids grassos essencials omega-3, en especial el DHA o àcid docosahexaenoic, que, a més de ser necessari per a la correcta maduració del sistema nerviós, és fonamental per prevenir processos degeneratius oculars. Bones fonts de DHA són les algues i el peix blau (sardina, seitó, tonyina…).

Zinc i col·lagen: nutrició per al nervi òptic i consistència del globus ocular

El zinc és un altre nutrient que cal tenir en compte, ja que és el mineral que es troba amb més presència als ulls i és necessari per a la nutrició del nervi òptic, alhora que ajuda a reforçar l’acció de la vitamina A. El trobem en bones concentracions als cereals, llegums, llavors de carbassa i carns. I, per últim, hem de procurar subministrar a través de la dieta o de la complementació alimentosa col·lagen i mucopolisacàrids, nutrients que confereixen consistència i resistència al globus ocular. Bones fonts són la civada, la tapioca i el kudzú.

Per tant, una bona alimentació és clau per aconseguir una bona protecció i salut oculars, però també és important tenir en compte altres aspectes, com un bon descans diari i la utilització d’ulleres amb filtre solar.